Moučníky
Berlínské řezy II.
Ingredience: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletého cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 vejce, citronová kůra, troška soli, marmeláda
Ořechová nádivka: 200 g mletých ořechů, 100 g mletého cukru, rum,trošku mléka
Piškotové těsto: 4 vejce, 4 lžíce mletého cukru, 4 lžíce polohrubé mouky
Poleva: 70 g čokolády na vaření, 70 g másla
Postup přípravy: Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu. Mezitím připravíme ořechovou náplň, do které můžeme přidat ještě trochu medu a strouhanou citronovou kůru. Ze základního těsta vyválíme placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světležluta. Asi 3 lžíce libovolné marmelády rozředíme lžící horké vody a rozetřeme na předpečené těsto. Poté natřeme ořechovou nádivku a zalijeme připraveným piškotovým těstem Pečeme mírně asi na 160-170 °C 30 minut, až piškotový povrch zrůžoví a nelepí se na špejli. Po vychladnutí rozetřeme čokoládovou polevu, kterou si připravíme ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a másla. Použijte pravé máslo, aby se poleva při krájení nelámala. Povrch polevy můžeme ozdobit vidličkou.
Řezy jsou vynikající, zvláště druhý den.
Ingredience: linecké těsto, banány, čokoládová poleva Postup přípravy: Linecké těsto vyválíme, dáme na plech s vyšším okrajem a upečeme.
Ingredience: Na těsto: 5 vajec, 180 g cukru, 150 g másla, citronová kůra, vanilkový cukr, 400 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, mléko Postup přípravy: Žloutky, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a máslo utřeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vlažné mléko. Těsto vlijeme do předem vymazaného a moukou vysypaného plechu a dáme péct asi na 180 °C. Když je těsto upečené, připravíme si krém (podle standartního receptu na pudink). A ještě horký pudink na těsto vylijeme a pečlivě rozetřeme. Nakonec naskládáme broskve (můžeme nakrájet nebo celé), podle návodu si připravíme želatinu, kterou na řezy vylijeme. Necháme ztuhnout a můžeme servírovat.
Banánové řezy
Krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 200 g cukru
Mezitím si připravíme krém: uvaříme pudink s cukrem v mléce, ještě do vlažného vmícháme máslo a vyšleháme do krému. Upečené linecké těsto necháme vychladnout, potřeme ho máslovo-pudinkovým krémem, hustě poklademe na kolečka nakrájenými banány a polejeme čokoládovou polevou. Necháme 24 hod. odležet v chladnu.
Broskvové řezy s pudinkem
Krém: 2 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru
Na vrch: broskve, 2 balíčky želatiny
Uvidíte, že výsledek bude vynikající.